Αρχική Σελίδα | Γιώργος Επιτήδειος | Εγγραφή Συνδρομητών

"Μεταξύ Φίλων"

Το μέλλον ανήκει στους ευγενείς, καλλιεργημένους και ευαίσθητους ανθρώπους

Γιώργος Επιτήδειος (17/3/2001)
gepiti@gepiti.com

Όταν οι Γότθοι λεηλάτησαν την Αθήνα το 267 μ.Χ. κάποιοι από αυτούς άρχισαν να συγκεντρώνουν σε ένα μεγάλο σωρό όσα βιβλία έβρισκαν με σκοπό να τα κάψουν. Ένας από τους αρχηγούς τους όμως είχε διαφορετική άποψη και τους σταμάτησε λέγοντας:

"Αδέρφια, εγώ σας συμβουλεύω να τους τα αφήσουμε. Όσο αυτοί περνούν τον καιρό τους διαβάζοντας, αντί να ασκούνται στην τέχνη του πολέμου, τόσο πιο εύκολα θα περνούμε από εδώ για να λεηλατούμε τα πλούτη τους και να σκλαβώνουμε τους ίδιους και τις οικογένειές τους."

Ευτυχώς για τις αθηναϊκές βιβλιοθήκες, οι άλλοι Γότθοι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί του και άφησαν άθικτα τα βιβλία, ενώ σίγουρα κατάλαβαν γρήγορα το λάθος τους όταν λίγες ημέρες αργότερα σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι σε ναυμαχία με στόλο Ελλήνων εθελοντών που διοικούσε ένας φιλόσοφος! Δυστυχώς για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας όμως, φαίνεται ότι και στη σύγχρονη εποχή το πνεύμα αυτών των βαρβάρων ζει και βασιλεύει.

Όπως και για εκείνους τους άξεστους επιδρομείς, έτσι και για τους σημερινούς ανθρώπους η δύναμη, η δράση και η ενεργητικότητα θεωρούνται τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά κάθε επιτυχημένης προσωπικότητας. Εκτιμούμε βέβαια (έστω και από υποχρέωση) όσους διαθέτουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, διαβάζουν λογοτεχνία ή αναζητούν κάτι διαφορετικό από τη δόξα και τον πλούτο, αλλά τους τοποθετούμε συνήθως στο περιθώριο της "πραγματικής" ζωής. Είναι οι άνθρωποι που θα δεχόμασταν ίσως ως φίλους ή ως παρέα, αλλά σίγουρα όχι εκείνοι μαζί με τους οποίους θα δίναμε μια μάχη, θα χτίζαμε μια επιχείρηση ή θα δημιουργούσαμε κάτι πραγματικά επαναστατικό.

Όπως βέβαια αναφέρθηκε παραπάνω, η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα (Αισχύλος, Θουκυδίδης, Περραιβός κ.λπ.) που αποδεικνύουν πόσο λανθασμένη είναι αυτή η αντίληψη. Εγώ όμως σας προτείνω να αφήσουμε το παρελθόν και να δούμε μαζί γιατί μερικές ιδιότητες που αγνοούνται συνήθως από "τους ανθρώπους της δράσης" γίνονται καθημερινά όλο και πιο απαραίτητες για την αποδοτική λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων:

Τα παραπάνω σχόλια δεν υπονοούν βέβαια ότι η δύναμη, η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα έχασαν πλέον την αξία τους. Υπογραμμίζουν όμως ότι στη νέα οικονομία και στη νέα κοινωνία, αυτές οι αρετές δεν αρκούν από μόνες τους για να εξασφαλίσουν την επιτυχία.

Μου αρέσει να σκέπτομαι ότι το πρότυπο του μελλοντικού επιχειρηματία ίσως να μη διαφέρει και πολύ από εκείνο των ηρώων που περιγράφει ο Όμηρος στα έπη του: Γενναίος και αποφασιστικός μεν, αλλά ταυτόχρονα καλός ρήτορας (νιώθει τις σκέψεις και τις προσδοκίες των άλλων και γνωρίζει πώς να τις εκφράσει), επιτυχημένος αθλητής (φροντίζει το σώμα του για να μην τον προδίδει στις δύσκολες στιγμές) και ικανός καλλιτέχνης (χρησιμοποιεί την τέχνη για να ισορροπεί την ψυχή του και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πράγματα που δεν αναλύονται και δεν περιγράφονται με λόγια, αλλά τα οποία μπορείς και αξίζει να νιώσεις).

Μάλλον λοιπόν θα πρέπει να κατεβάσω από τη βιβλιοθήκη μου την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και να ξαναρχίσω το διάβασμα. Τον τελευταίο καιρό έχω αναλάβει πολλές νέες αρμοδιότητες στη δουλειά μου και θα χρειαστώ μερικές καλές συμβουλές.

Γιώργος Επιτήδειος gepiti@gepiti.com

Γραφτείτε συνδρομητές για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο που δημοσιεύεται εδώ

© 2001


Επιστροφή στην αρχική σελίδα